Bibliotheek Wuustwezel

Daisyboeken

Een Daisy luisterboek wordt in een studio voorgelezen en op cd-rom gezet. De voorlezers zijn vrijwilligers met een aangename stem, maar ook auteurs lezen geregeld hun eigen boeken in.

      

Een boek staat meestal op één schijfje, dikke boeken nemen soms meerdere schijfjes in beslag. Sommige boeken duren erg lang, andere heb je in een viertal uur beluisterd. Zo'n luisterboek op cd-rom noemen we een Daisy-boek. Daisy staat voor Digital Accessible Information System. Dit is de wereldwijde standaard voor luisterboeken voor personen met een leesbeperking (dyslexie, afasie, slechtziend,...)

Het grote voordeel is dat je zo'n 'boek' kan hanteren als een gewoon boek. Je kan in één ruk door lezen, maar je kan ook door het boek bladeren, van zin naar zin, bladzijde naar bladzijde en van hoofdstuk naar hoofdstuk. Je kan stukken opnieuw beluisteren, stiekem vooruit lezen, een bladwijzer plaatsen, enz.

We hebben daisyboeken voor volwassenen en kinderen en een daisyspeler die je kan ontlenen. Dit toestel kan van verschillende boeken door elkaar onthouden waar je het gebleven bent. Daisyboeken kan je ook afspelen op je computer met aangepaste software (gratis te downloaden - Engelstalige website) en op je MP3-speler (maar dan geniet je niet van de navigatiemogelijkheden).

Meer info vind je hier