Bibliotheek Wuustwezel

Specials

Dwarsliggers

Een dwarsligger® is een compleet boek in een handig formaat: net zo klein en licht als een mobiele telefoon en 100% leesbaar.

Vaak worden deze kleine gebonden boekjes meegenomen op vakantie, maar ze zijn ook ideaal voor onderweg of in bed en ze maken het je gemakkelijk om altijd en overal te lezen. Er zijn bijna 500 titels verschenen als Dwarsligger, zowel romans als thrillers, biografieën, humoristische boeken en vele andere genres. Momenteel hebben we zo’n 150 van deze populaire boekjes in onze collectie.

Meer weten? Dwarsligger.nl  

     

 

Grootletterboeken

Lijkt het alsof de letters kleiner worden en moet je steeds vaker naar een bril grijpen om het boek te kunnen lezen? Dan zijn grootletterboeken misschien iets voor jou.

Dit zijn boeken waarbij de lettergrote ruim twee keer zo groot is als bij een normale druk (18 punten). Zo kan je ook nog gemakkelijk lezen als je ogen wat achteruit gaan.

Ook in de grootlettercollectie is er een aanbod van thrillers, romantische verhalen, waargebeurde verhalen, historische verhalen enz. Deze collectie wordt om de zoveel tijd geruild met de collectie van een andere bibliotheek.

                 

 

Daisyboeken

Een Daisy luisterboek wordt in een studio voorgelezen en op cd-rom gezet. De voorlezers zijn vrijwilligers met een aangename stem, maar ook auteurs lezen geregeld hun eigen boeken in.

   

Een boek staat meestal op één schijfje, dikke boeken nemen soms meerdere schijfjes in beslag. Sommige boeken duren erg lang, andere heb je in een viertal uur beluisterd. Zo'n luisterboek op cd-rom noemen we een Daisy-boek. Daisy staat voor Digital Accessible Information System. Dit is de wereldwijde standaard voor luisterboeken voor personen met een leesbeperking (dyslexie, afasie, slechtziend,...)

Het grote voordeel is dat je zo'n 'boek' kan hanteren als een gewoon boek. Je kan in één ruk door lezen, maar je kan ook door het boek bladeren, van zin naar zin, bladzijde naar bladzijde en van hoofdstuk naar hoofdstuk. Je kan stukken opnieuw beluisteren, stiekem vooruit lezen, een bladwijzer plaatsen, enz.

We hebben daisyboeken voor volwassenen en kinderen en een daisyspeler die je kan ontlenen. Dit toestel kan van verschillende boeken door elkaar onthouden waar je het gebleven bent. Daisyboeken kan je ook afspelen op je computer met aangepaste software (gratis te downloaden - Engelstalige website) en op je MP3-speler (maar dan geniet je niet van de navigatiemogelijkheden).

Meer info vind je hier