Bibliotheek Wuustwezel

Jeugdboekenmaand

<img alt="" data-cke-saved-src="http://geaplamp2.cipal.be/images/uploads/Wuustwezel/jeugdboekenmaand_eureka.png" src="http://geaplamp2.cipal.be/images/uploads/Wuustwezel/jeugdboekenmaand_eureka.png" width:400px"="">

Maart is jeugdboekenmaand in alle bibliotheken in Vlaanderen en dit jaar is het thema 'Wetenschap en techniek'. EUREKA! 

Wetenschap en techniek, dat is kijken. Naar de mieren op je appeltaart bijvoorbeeld. Om dan ergens te lezen dat zo’n beestjes ervoor zorgen dat wij überhaupt appels kunnen eten. Als je dit weet, ga je snel aardiger voor hen zijn. Maar nog leuker is de nieuwe wereld die je ontdekt. Zo zijn wetenschap en techniek overal. Hoe meer je kijkt, hoe meer je ziet. Hoe meer je ziet, hoe meer je wil weten. En hoe meer je weet, hoe meer je ziet.

Iemand heeft het onderzocht. De meeste wetenschappers in kinderboeken lijken op Albert Einstein. Het is een stereotype. Als je niet oppast, ga je denken dat alle wetenschappers zo zijn. Of dat alle wetenschappers zo moéten zijn. En dat jij dus niet past. Stereotypen zorgen ervoor dat mensen niet doen wat ze willen doen. Het is best gevaarlijk om altijd maar een deeltje van de werkelijkheid te zien te krijgen. Dit zien, is ook wetenschap en techniek.

Zo zie je maar, wetenschap en techniek zijn echt overal.

Boeken maken je nieuwsgierig. Door sommige boeken ga je vragen stellen. In andere boeken vind je antwoorden. Het ene boek brengt je bij het andere. Je zou kunnen zeggen dat deze Jeugdboekenmaand eindeloos doorgaat.

Eerst is er nieuwsgierig zijn. Willen weten. Zoeken. Kijken. Iets proberen. Uitvinden. Ontwerpen. Mislukken. Opnieuw proberen. Eureka!

Wat de bibliotheek in Wuustwezel voor jullie in petto heeft, vernemen jullie later. Ondertussen kan je al eens een kijkje nemen op de website van de jeugdboekenmaand.