Bibliotheek Wuustwezel

Voorleesproject

Op dit moment loopt er een voorleesproject voor 5-jarigen in Basisschool ’t Kantoor. Er zijn 6 rugzakjes met telkens 3 prentenboeken + uitleg over het project in verschillende talen. Er zijn voorleesboeken in het Pools, Roemeens, Bulgaars, Spaans en Engels. De kinderen nemen om beurten de rugzakjes mee naar huis en kunnen zo voorgelezen worden in hun moedertaal.

 

 

Voorlezen is niet alleen leuk maar kan ook een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van een kind. 

In de eerste plaats is het goed voor de taalontwikkeling. Kinderen leren nieuwe woorden en door met het kind te praten over het boek, wordt het kind gestimuleerd actief met taal aan de slag te gaan. Voorlezen in de eigen taal is belangrijk, zeker bij ouders die de nieuwe taal niet voldoende machtig zijn. Het brengt rust voor ouders en kind.

In de tweede plaats leren kinderen goed luisteren wanneer ze voorgelezen worden. Voorlezen stimuleert de fantasie van het kind.
Afhankelijk van het onderwerp van het boek leert het kind ook veel over de wereld om zich heen, waardoor hij/zij meer grip krijgt op de directe wereld om zich heen. Voorlezen over een onderwerp waar het kind op dat moment mee bezig is (angst, dood, ziekenhuisopname …) kan steun bieden en een goede manier zijn om met het kind in gesprek te komen over deze onderwerpen.

Ook het gevoel van veiligheid dat kinderen krijgen, het plezier dat ze beleven aan het voorlezen en de exclusieve aandacht die ze krijgen tijdens het voorlezen, zijn van belang voor de ontwikkeling van het kind. Kinderen komen tot rust en door op vaste tijden voor te lezen kan er regelmaat en structuur in de dag geboden worden. Zo kan voorlezen een goed onderdeel zijn van het ritueel voor het slapen gaan. 

Op voorlezen staat geen leeftijd en geen maat, hoe meer hoe beter.
Kinderen die vaak worden voorgelezen snakken naar meer. Ze zullen later zelf gemakkelijker lezen en schrijven.

 

Lees ook het krantenartikel over het voorleesproject.